woensdag 31 december 2014

Crowdfunding als project voor entrepreneur die blogt over social media #eskills

Op 5 december 2014 zocht ik in mijn mails met de zoekterm crowdfunding; verwijderde er 75 en heb nu 100 mails over. Voor dit blog ga ik de eerste 5 en de laatste 5 (her)lezen en gebruiken. 
Mijn belangrijkste vraag: hoe kan ik crowdfunding in 2015 gaan gebruiken voor de combi entrepreneur en/of digitale activist?

Welke antwoorden geven mails uit 2011?
De eerste bijdrage die ik gebruik, is geschreven door Ronald Kleverlaan op Frankwatchting. Hieruit blijkt dat mijn vraag gaat over 'doneren' of 'support': geld ophalen bij particulieren voor 'n goed doel of voor 'n project en daar 'n (kleine) tegenprestatie voor krijgen. 
Door latere bijdrage van Irma Borst op Frankwatching begrijp ik 't verschil tussen crowdfunding en crowdsourcing activiteiten. Bij crowdsourcing geef ik mijn eigen tijd en kennis aan sociaal-maatschappelijke activiteiten voor vrouwenrechten NGO en politieke partij. 
Grappig is dat de eerste mails uit september 2011 blijken te gaan over 'n (niet uitgevoerd) maatschappelijk project waaraan ik toen werkte ... mijn vraag "is crowd funding van individuele of organisatorische benefactors in uren ook mogelijk? Hoeveel Euro's zijn een uur inzet ...? want de internationale vrijwilligersorganisatie IAW en haar leden zijn 'not a big or wealthy organisaton'." In mijn project van toen ging 't dus vooral om 'doneren' en crowdsourcing. 
De vijfde en laatste mail ging over 'n crowdfunding project voor de prachtige publicatie 1001 Vrouwen (noot 1), die ik in 2012 cadeau kreeg bij afscheid als penningmeester van lokale politieke partij in Amsterdam Oost.

Welke antwoorden geven mails (events) van eind 2014?
Medio november neem ik deel aan de Crowdfunding Secrets training door Nisandeh Neta en team van Open Circles Academy. Initiatiefnemer Nisandeh maakt duidelijk dat voor 'n entrepreneur crowdfunding een ultieme marketing activiteit is. De waardevolle inhoud van zijn training is gebaseerd op een leren door te doen activiteit: eigen research naar crowdfunding en uitgevoerde campagne! Ik zie vooral meerwaarde in de combinatie van offline events plus online netwerken bij eigen crowdfunding campagne i.o.

Tijdens de Nationale Vakdag Fondsenwerving '14 ga ik naar de gezamenlijke presentatie van Derk Bosker (Ubbo Emmius Fonds Rijksuniversiteit Groningen) en Marc Schoutens (Mobillion). Het gaat hier om crowdfunding voor Non-Profits en daarvan ontvang ik later per mail 'n Whitepaper, samengesteld door Mobillion (online fondsenwerving) en Douw&Koren (crowdfunding consultancy). 
Zowel de training als de presentatie zijn een geweldige combinatie van informatie en inzichten gebaseerd op de theorie & de praktijk van crowdfunding en de presentatoren delen vele, vele nuttige do's & don'ts. 
In de laatste mail attendeerde ik een vriend op Qracht 500, een multimediaal project om mensen die onder de armoedegrens leven een stem en gezicht te geven. Een particulier initiatief van journalist Annemiek Onstenk. De werfactie op Voordekunst voor ´n eenmalig magazine bereikte in oktober 2013 104%.  

Social media inzet door (Baby) Boomers kan en moet beter!
Professionals, bestuurders of entrepreneurs die maatschappelijk betrokken zijn, geven geld en/of tijd aan projecten of doelen die emotie opwekken en relevant zijn. Daarbij zorgt de goede inzet van social media als Facebook, Twitter, Blog, LinkedIn en Google + bij crowdfunding voor meerwaarde. Social media zijn persoonlijk en maken 't voor sponsoren of donoren mogelijk om 't verhaal door te vertellen en te vragen: doe jij ook mee? En social media maken 't voor jou als entrepreneur en projectmanager mogelijk om contact te houden met hen. 
Er liggen hier prachtige social media (eSkills) kansen, want Marc Schoutens van Mobillion twittert en Derk Bosker van de RUG twittert (nog) 'protected'. Uit mijn blog over de Vakdag Fondsenwerving 2013 toen ik social media voor (baby)boomers miste: medio 2013 maken Boomers een kwart uit van de totale groep gebruikers op LinkedIn, Facebook en Twitter. (noot 2) 

Wat wordt doel of project e-skills voor 2015?
Mijn doel of project in ontwikkeling heeft 'n sociaal-maatschappelijke meerwaarde, is een persoonlijk & sexy door te vertellen verhaal, is urgent en kan online en offline gepromoot worden. Het opgehaalde bedrag laat ik door 't maatschappelijk betrokken project terugvloeien in de samenleving. De keuze van platform is die tussen Oneplanetcrowd of IndieGoGo.
Mijn crowdfunding ambitie voor 2015 - 20 jaar na Beijing - is me fysiek en digitaal te verplaatsen binnen Nederland om (12) verhalen te verzamelen van vrouwen die net als ik na 1995 zijn gaan internetten en e-mailen voor vrouwenrechten: de internet pioniers van toen. Hoe gebruiken zij nu social media? En hoe leerden / leren zij deze internet, e-mail en social media vaardigheden? (noot 3) Deze reis en verhalen worden een onderdeel van een multimediaal project i.o.

Wat kan ik voor jou doen of jij voor mij: call-to-action?
- Advies over hoe jij social media met meer resultaat kunt gebruiken;
- Acties op social media om het bereik van je project of crowdfunding campagne te vergroten;
- Wil jij supporter of donateur worden van mijn crowdfunding campagne - doe jij (ook) mee?
Zo ja, wil je 'n e-mail sturen met je vraag of aanbod aan arina.angerman [at] gmail.com ? 

Noot
1. Interessant filmpje van 't Crowdfunding project uit 2012 voor de in 2013 verschenen publicatie 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis door Els Kloek en Irma Boom. (ontdekt in ZIJspreekt Nieuwsbrief van juli 2012)
2. Social Media voor Boomers op Vakdag Fondsenwerving gemist? http://angermaneuropa.blogspot.nl/2013/11/social-media-voor-boomers-op-vakdag.html
3. (Baby) Boomers leren een leven lang: NU social media e-skills leren
http://angermaneuropa.blogspot.nl/2014/09/boomers-v-leren-een-leven-lang-nu.html