woensdag 30 september 2015

Netwerken, feminisme en leven lang leren: Advies+

Ik hou ontzettend van offline en online strategisch te netwerken. Ik krijg er inspiratie van en vind 't leuk om mensen en organisaties te helpen door ze te verbinden. 1 Op 22 september 2015 neem ik deel aan een Webinar van Petra Iuliano. Ik ken Petra bijna vijf jaar op Twitter @PetraIuliano en hoor haar stem nu voor 't eerst. Door het volgen van haar Webinar ontdek ik opnieuw - net als door deelname aan enkele seminars bij de Open Circles Academy in 2014 - de sterke samenhang tussen persoon, goed doel en ideale klant. 

Persoon en goed doel
Mijn goed doel is feminisme oftewel vrouwenrechten = mensenrechten. Ik schrijf blogs over biografieën met deze invalshoek. Het blog met de meeste pageviews gaat over powerfeministe Neelie Kroes. 2 Vanuit mijn verlangen om samen met anderen te werken aan een betere wereld voor vrouwen en mannen ben ik actief lid van een politieke partij en een vrouwenorganisatie: crowdsourcing. Ik besteed 8-12 uur per week aan deze maatschappelijke activiteiten voor gelijke rechten en mogelijkheden van vrouwen en mannen.
De voorgangers van deze politieke partij en vrouwenorganisatie zijn opgericht in 1894. 3 Ik deed onderzoek naar beide organisaties in de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw als student geschiedenis in Groningen en ben er nu zo'n 25 jaar lid van. Als geschiedkundige hou ik ervan om verbonden te zijn met het verleden, kijk ik graag (5, 10 of 20 jaar) achteruit en werk ik al drie decennia vooral vooruit :-) 4

Ideale klant 
Het vooruit werken gericht op een betere toekomst voor vrouwen en mannen van verschillende generaties en met diverse achtergronden komt door mijn ambitie van economisch zelfstandig te willen zijn en blijven. In 2011 was de helft van de vrouwen (52%) tussen de 20-65 jaar economisch zelfstandig tegen driekwart (74%) van de mannen. Voor een alleenstaande is dat in 2014 70% van het wettelijk minimumloon en dat is circa 900 Euro per maand. (Bron: Wikipedia en SCP) Gelukkig hoef ik als ICT professional, bestuurder, fondsenwerver en entrepreneur al jaren niet te leven van dit lage minimum. 
Financieel onafhankelijk blijven door te kunnen werken in een baan, onderneming of bestuur betekent voor jou en mij een leven lang leren van nieuwe digitale vaardigheden - eskills - zoals Internet en e-mail in de jaren 90 en social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook NU. Immers leven is leren!
Behoor jij tot mijn ideale klant? Ben jij een (Baby) Boomer geboren tussen 1946 en 1960? Wil je de eerste of volgende stappen zetten van e-mailen naar veilig informatie en kennis te delen op social media? Wil jij je goede doelen (ANBI's) helpen om waardevolle standpunten en acties te delen? De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar ... betekent ook dat wij - Boomers - nieuwe digitale vaardigheden moeten blijven leren! 

Vragen voor Advies+?
  • Hoe kan ik je helpen als ondernemer, professional of bestuurder om (nieuwe) eSkills beter te leren gebruiken?
  • Welk probleem heb jij als Boomer over je inzet op LinkedIn, Twitter of Facebook?
Arina Angerman helpt je graag 1x gratis 20 minuten via Whatsapp. Stuur je vraag en 06 aan arina.angerman[@]gmail.com en krijg binnen 48 uur een antwoord. Help jezelf en je organisatie of bedrijf, stel een vraag en hoor hoe je eigen social media beter kunt gebruiken!
Noten 
1 Blog Meerwaarde offline en online netwerken 
2 Blog Biografie Neelie Kroes
3 Een politieke partij is PvdA, voorganger is SDAP, en een vrouwenorganisatie is Vrouwenbelangen, voorganger is Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.
4 Blog Crowdfunding als social entrepreneur


Arina Angerman schrijft blogs, voert acties uit en geeft advies over social media aan (Baby)Boomers V/M.

dinsdag 1 september 2015

Blog over biografie Marie Anne Tellegen: medeverantwoordelijkheid van vrouwen

In de zomer lees ik vaak een non-fictie boek. Nu de door W.H. Weenink soepel geschreven en prettig leesbare biografie Vrouw achter de troon Marie Anne Tellegen 1893-1976. Een vriendin leende haar paperback aan mij:-). Wim Weenink is met deze biografie genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs 2015 (beste boek over de landelijke politiek) en staat op de longlist van de Libris Geschiedenisprijs 2015. 

Hoe ken ik Marie Anne Tellegen?
Paperback + voetnoten &  foto's
Ik kende Mej. Mr. Marie Anne Tellegen vooral uit gesprekken met collega-historica Roos Vermeij (doctoraalscriptie over M.A. Tellegen) en samenwerkingspartner in de Aktie Man/Vrouw 50/50 van Vrouwenbelangen Willy Stigter-Gonggryp (verzetsstrijdster en medewerkster van het Nederlandsche Vrouwen Comité). 
Ik las vorige zomer over Marie Anne Tellegen in het derde gedeelte van de door Margit van der Steen geschreven biografie over Hilda Verwey-Jonker. (Noot 1) Ik zocht toen op Google naar Marie Anne Tellegen en ontdekte de volgende passage "Door toedoen van Tellegen werd het devies 'Er moet een vrouw in' nogal eens tot uitvoering gebracht, zoals bijvoorbeeld in de afvaardiging naar de eerste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties." Deze digitale passage is geschreven door de biografe van Aletta Jacobs: Mineke Bosch (Hoogleraar Moderne Geschiedenis). In het begin van de jaren 80 leerden Mineke en ik elkaar kennen tijdens onze activiteiten voor de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis in Groningen. 

Feministe die vrouwen en organisaties verbond
In dit blog herlees ik twee paragrafen die vrouwen in de titel hebben 'Strijden voor rechten van vrouwen' en 'Voorspraak voor vrouwen' uit de periode dat Marie Anne Tellegen als ambtenaar  - sociale zaken en statistiek - werkte na haar studie bij de gemeente Utrecht en als directeur van het Kabinet der Koningin Wilhelmina & Juliana in Den Haag. 
De crisis in de jaren 30 maakt Marie Anne Tellegen ervan bewust dat 'de strijd om de plaats van de vrouw in de maatschappij niet was gewonnen'. (p 61) Zij raakt via de Vereeniging van Vrouwen met Academische Opleiding (VVAO) betrokken in de strijd voor het kunnen (blijven) werken van vrouwen. Zij vindt dat vrouwen en mannen gelijkwaardig aan de samenleving moeten kunnen deelnemen. Marie Anne Tellegen is zelf een (bewust) alleenstaande werkende vrouw. 
Marie Anne Tellegen wordt eind 1934 presidente van de VVAO en zit van 1935 tot 1937 ook in het hoofdbestuur van de Vereniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap (de grootste feministische organisatie van dat moment).
Begin 1935 vormen deze 2 en 8 andere vrouwenorganisaties het gezamenlijke Comité tot Verdediging van de Vrijheid van Arbeid voor de Vrouw (CVVAV). Ze strijden 'tegen het verschuiven van de werkloosheid naar de (gehuwde of huwende) vrouw' (p 63). 
Graag deel ik een citaat uit een interview met Marie Anne Tellegen in het Algemeen Handelsblad (NRC) uit 1935 "Het nadeel van deze generatie [vrouwen] is geweest, dat zij alles heeft gekregen, zonder dat zij daarvoor behoefde te vechten." W.H. Weenink typeert M.A. Tellegen als vormende van oftewel lerende aan de jonge generatie vrouwen. (p 66) 'Ze hamert erop dat de samenleving niet zonder de eigen inbreng van de vrouw kan.' (p 77) 

Er kan en moet een vrouw in
Marie Anne Tellegen maakt zich als voorzitter van 1945 tot 1956 van het Nederlandsche Vrouwen Comité (NVC) sterk voor het deelnemen van vrouwen aan het maatschappelijke proces. In het NVC hebben landelijk werkende vrouwenorganisaties, zoals de VVAO of Vrouwenbelangen, één vertegenwoordigster. Er heerst grote overeenstemming over 'Er moet een vrouw in'. Marie Anne Tellegen lobbyt vanuit haar functie als voorzitter en directeur om vrouwen op belangrijke en verantwoordelijke posten te krijgen. Zoals een lid in de delegatie naar de eerste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1946 in Londen: Hilda Verwey-Jonker. Verwey-Jonker wordt als vertegenwoordigster van het NVC beschouwd. (p 220) En een vrouw in de Nederlandse parlementaire delegatie naar de Raad van Europa: Marga Klompé wordt plaatsvervangend gedelegeerde. Later wordt Klompé in 1956 de eerste vrouwelijke minister van Nederland op Maatschappelijk Werk (nu VWS). 
Tellegen vindt dat mannen denken vanuit abstracties en dat vrouwen de werkelijkheid achter die abstracties ervaren. (p 225) Volgens Marie Anne Tellegen moet de 'eigen waarde' van de vrouw het uitgangspunt zijn: de overtuiging dat vrouwen vanuit de eigen aard en ervaring een aparte stem moeten laten horen. (p 227) In 1976, kort voor haar dood, zegt ze: "De kern van de zaak was de Nederlandse vrouw ertoe te brengen medeverantwoordelijkheid te aanvaarden in het besef van eigen waarde. Er was een groot gebrek aan vrouwen die verantwoordelijkheid op zich willen nemen. Verantwoordelijkheid brengt eenzaamheid met zich mee en betekent op je zelf terugvallen." (p 243)

Leeservaring
Volgens de flaptekst beschrijft de biografie Vrouw achter de troon het leven van een onafhankelijke vrouw: een 'onderkoningin'. Ik heb van het lezen ervan genoten ...ook van hoofdstukken over Marie Anne Tellegen haar rollen in de jaren 20, het verzet tijdens de oorlog, de coalities met de minister-presidenten Willem Drees of Louis Beel en tenslotte in de relatie met Koningin Juliana en prins Bernhard.

Noot 1. Blog http://angermaneuropa.blogspot.nl/2014/07/hilda-verwey-jonker-jaren-50-feminist.html

Arina Angerman, entrepreneur Social Media 4 Boomers, is partner van bol.com Wanneer lezers (V/M) van angerman.europa via een link in de blogs een boek kopen, verdient Arina met deze transactie een kleine commissie.