woensdag 14 december 2011

Inclusiveness, persoonlijk leiderschap en kennis delen - leeservaring Stratego, The Next Level

De aanleiding voor deze leeservaring is macht door hulpeloosheid - durf te vragen. Eind jaren 90 leerde ik Elisa de Groot van In Touch WRM kennen tijdens een vrouwennetwerk bijeenkomst. Zij maakte een prachtige profielschets van mij ``is een daadkrachtige, creatieve en enthousiaste vrouw´´. Via verschillende mails en enkele gesprekken hielden we persoonlijk contact met elkaar. Begin oktober 2011 vertelt Elisa mij over hun nieuwe boek Stratego The Next Level. ``Wil je dat ik er een blog over schrijf vanuit mijn expertise als vooral werkend tussen en met verschillende organisaties? Het antwoord was, ja erg leuk! Na nog een durf te vragen ontving ik via Van Duuren Management een recensie exemplaar.


Stratego, The Next Level (boekpresentatie op YouTube) is een absolute aanrader voor alle vrouwen en mannen die bezig zijn met het spel van macht en de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Vooral de bewustwording en het expliciet maken van de vijf strategieën van macht voor effectief leiderschap, de valkuilen ervan en de 13 ongeschreven regels van het spel zijn erg bruikbaar. ´´Leiderschap is pas effectief wanneer je in staat bent om de verschillende niveaus van macht strategisch in te zetten. In feite is de ontwikkeling van hulpeloosheid via bondgenootschappen naar egosterkte, reflectie en zelfkennis en dienstbaar leiderschap, de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.`` (p.15) Cultuur van inclusiveness oftewel alle menselijke kwaliteiten evenveel waarderen, is voor mij een nieuw en waardevol begrip!

Ontzettend knap hoe Monic Bührs en Elisa de Groot recente literatuur in boeken en magazines samenvattend beschrijven of gebruiken als illustratie, zoals het sluiten van strategische bondgenootschappen door Neelie Kroes. Het boek bevat een hele grote schat aan praktische voorbeelden, tips in aparte kaders en paragrafen over ´hoe doe je dat?´ (dienend leiderschap). De prachtige vormgeving en afwisseling van zwarte en groene tekst, versterkt de aansprekende inhoud waardoor je het boek zo maar van begin tot eind leest! 


Ons wederzijds belang - macht door bondgenootschap - is in deze tijd van het nieuwe werken en inclusive leiderschap een groter aantal vrouwen - tenminste 1/3 - in de top van bedrijfsbesturen te benoemen! Dit groter aantal zorgt voor een betere monitoring van de uitvoering van werkzaamheden en levert ook geld - veel geld - op voor beursgenoteerde bedrijven en de samenleving (belastingen) door een 30 tot 40% hogere brutowinstmarge! (p. 174). 


Strategisch netwerken binnen en tussen organisaties voorkomt dat het wiel voor de tweede maal wordt uitgevonden. Het werken met het gendermodel kan aan toegevoegde waarde winnen door kennis te delen over en te reflecteren op eigen geleerde lessen en resultaten van (goede of mislukte) voorbeelden van andere organisaties uit het verleden. Delen is immers vermenigvuldigen en verbindt mensen met elkaar! En kan kennis delen binnen en tussen organisaties door actief gebruik te maken van social media een zesde niveau van macht zijn?


Zelf verheug ik me op het op basis van vertrouwen gelijkwaardig samenwerken en kennis delen met de nieuwe generatie (Y) die ook graag haar eigen tempo aanneemt en niet houdt van een keurslijf van procedures en regels. Bij voorkeur in de functie van ambassadeur, mentor of netwerker.

zondag 11 december 2011

#LinkedIn workshop als donateursactie voor Mama Cash #eSkills

In She has news papieren Nieuwsbrief #03 de campagne-editie van Mama Cash staat mijn speciale bijdrage. Naast moed, strategie en daadkracht hebben vrouwen die strijden voor vrouwenrechten mensen nodig die in hen investeren, zodat vrouwen voor zichzelf kunnen opkomen. (Noot 1)


Mijn missende ingrediënt in het recept voor verandering is een sympathieke en verrassende donateursactie: LinkedIn-workshop.


"Arina Angerman verzorgde een LinkedIn-workshop voor haar vriendinnen. 'Als 50-plussers doen ze zakelijk heel weinig met sociale media. Omdat ze daar verandering in willen brengen, vroegen ze mij als enthousiast gebruiker een workshop op maat te geven. Afgelopen zomer kwamen we bij een vriendin - die de workshop faciliteerde - thuis bij elkaar. Ik vertelde uitgebreid over LinkedIn, strategische kennis delen en het leren van goede voorbeelden. Als dank maakten de aanwezigen op mijn verzoek een gift over aan Mama Cash.'


Noot 
1. Connecting feminists by social media: IAW Board Meeting, EWL Policy Committee and Beijing20 http://angermaneuropa.blogspot.nl/2014/10/voices-storytelling-connecting.html