maandag 25 februari 2013

Biografie Neelie Kroes verbonden met Stratego, the next level en de derde leeftijd

 Cover Biografie Neelie Kroes
De´spraakmakende biografie over Nederlands bekendste politica en powerfeministe Neelie Kroes´ is geschreven door de ervaren onderzoeksjournalisten Stan de Jong & Koen Voskuil. Het spannend geschreven boek met sprekende foto´s is vooral gebaseerd op vele honderden gesprekken en artikelen. Belangrijke vragen zijn: hoe groeide Neelie Kroes uit tot de machtigste vrouw van Europa en hoe handhaafde ze zich in mannenbolwerken, ondanks een reeks van affaires? 
Nu ik naar de flamboyante zakenman 'Freddy, leven in de brouwerij' kijk, lijkt me een vergelijkbare dramaserie over Neelie, op-en-top-vrouw, een powerfeministe die 'valt' op avontuurlijk ingestelde heren, ge-wel-dig!

Het spel van macht en leiderschap

Eind 2011 beschreef ik mijn leeservaring van Stratego, the next level in een blog met als titel ´´Inclusiveness, persoonlijk leiderschap en kennis delen''
De inhoud van Stratego, het spel van macht en leiderschap, verbind ik in deze leeservaring van de biografie Neelie Kroes met een drietal hoofdstukken over haar functies als student in Rotterdam, Tweede Kamerlid en Staatssecretaris in Den Haag, en als Eurocommissaris in Brussel. 

Macht door durven vragen (ambitie)
'Haar public relations heeft Neelie Kroes al vroeg op orde.' (p. 28) Door durf te vragen liep ze als studente economie voor de rubriek 'Loopbaan te leen' in het Algemeen Dagblad mee met 'economiste' Jana Beranová die werkt bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Neelie en Jana raken met elkaar bevriend tijdens de organisatie van het 45-jarig bestaan van de Rotterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (RVSV). 
Neelie is in 1961 praeses (voorzitter) RVSV en gaat serieus netwerken tijdens een opening, gala, receptie of borrel. "Overal zag Neelie wel een belangrijk persoon staan, ze fladderde van de een naar de ander'', aldus RVSV-lid Ineke Nooteboom (p. 34). Ze wordt later Netwerk Neelie genoemd.
Neelie huwt op 5 juni in 1965 met Wouter Jan Smit die geboren is in Nederlands-Indië (Indonesiëen verbindings-officier is bij de Marine. In 1968 wordt Neelie Smit-Kroes het eerste vrouwelijke lid van een mannenbolwerk, de Rotterdamse Kamer van Koophandel. "Je maakte de groten van de Europese industrie mee, je had macht. Dat wilde ik ook.", aldus Neelie Kroes in 2008 (p. 41)'. 

Egomacht door profileren (zelfverzekerdheid) 
Het beschreven beeld over Neelie in de Media (1971-1982) betekent dat zij prima weet hoe macht door prestaties in te zetten. Neelie Smit-Kroes durft autonoom op te treden en gaat als jongste vrouw in de Tweede Kamer de competitie aan. Ze toont lef door ´zakelijk´ te flirten - ´´Flirten, Och, ik kan dat spelletje natuurlijk meespelen ...`` (p. 84). 
Neelie Kroes wordt getypeerd als charmant, mooi, open en attent. Ze doet naast haar goede en opvallende kleding (maxi-japon, open bloesjes, splitrok) alleen iets met lipstick en rode nagellak. Ze weet in de jaren 70 en 80 de media tot haar bondgenoot te maken. Ze wordt ´de prinses van de voorpagina's´, vooral van De Telegraaf. De man die haar daarbij uitstekend helpt, is VVD-fractievoorlichter Henk Krol (in juni 2020 Tweede-Kamerlid Partij voor de Toekomst).
Ze profileert zichzelf als ´´Ik vind dat het in de politiek niet uitmaakt of je met mannen of vrouwen, met oud of met jong te maken hebt, voor mij is alleen belangrijk of iemand wel of niet argumenten over het voetlicht weet te brengen...`` (p. 87). En bij gelijke kansen horen gelijke plichten, vindt Smit-Kroes (p. 90).

Dienend leiderschap door inspireren (daadkracht)
Neelie 'heeft iets' met Europa: Europese samenwerking als de beste garantie voor vrede en veiligheid, en een vrije Europese markt voor 'Nederland Distributieland'. (p. 354). In de 21e eeuw profileert Neelie Kroes zich als een 'bewogen feministe van de 'derde golf', die tegen het glazen plafond ageert en pleit voor meer vrouwelijke ministers en vrouwen in de top van het bedrijfsleven.' (p. 355). 
In 2004 wordt ze de eerste vrouwelijke Nederlandse eurocommissaris Mededinging die belangrijke overnames en fusies moet goedkeuren, en daarmee kartelvorming en prijsafspraken aanpakt. En ze werkt als doener keihard van 6 uur 's ochtends tot 's avonds laat aan haar sterk technisch-juridische portefeuille. Eurocommissaris Kroes heeft een onverzettelijke houding en kan goed nee zeggen (p. 374). Ze tikt Microsoft vanwege koppelverkoop stevig op de vingers!
Pas in haar Europese Jaren II (2009 - ) is Neelie Kroes bezig met kennis te delen over en te reflecteren op eigen geleerde lessen en resultaten van (goede of mislukte) voorbeelden uit het verleden. Als eurocommissaris Digitale Agenda heeft ze te maken met onderwijs, economie, werkgelegenheid en het Europees Parlement. Neelie Kroes 'wil ervoor zorgen dat Europa op digitaal gebied een leidende rol gaat spelen' (p. 381). Ze krijgt als zeventigjarige 'een heel nieuwe generatie in haar ban' (p. 386).  

De derde leeftijd?

Past Neelie Kroes in het thema 'de derde leeftijd door een genderbril' van het medio 2013 te verschijnen wetenschappelijke Tijdschrift voor Genderstudies? Nee, niet echt! Zij is een vitale oudere vrouw die in haar betaalde werk als Eurocommissaris Digitale Agenda diverse generaties en publiek-private sectoren met elkaar verbindt. 
  
Tip 

- Blog van Jeroen Louis met verschillende lessen van Neelie uit Neelie Kroes (maart 2012): "De les van Neelie is eigenlijk tweeledig, doe alles om je doel te bereiken en verspil geen minuut aan zaken die je toch niet verder helpen."

- Blog Eurocommissaris Neelie Kroes verbonden met wereldreis Aletta Jacobs
Neelie Kroes inspireerde mij door haar Aletta Jacobs-lezing uit 2010 tot reizen in de voetsporen van Aletta Jacobs en 'Emancipatie van vrouwen door gebruik mobiele technologie'.

- Blog Wat is het geheim van NEELIE Kroes' succes?
over de in 2014 verschenen biografie NEELIE Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis door Alies Pegtel. In dit blog verbind ik Neelie Kroes, Aletta Jacobs en haar geheim.