dinsdag 30 juni 2015

Van Beijing '95 tot Amsterdam '15: een leven lang leren #eskills

Door deelname aan de ronde tafel gesprekken 'I love feminism' met andere vrouwen over 'Van Beijing tot Feminisme Anno Nu' in 1995, 2005 & 2015 tijdens het Gelijk=Anders Festival, ging ik verschillende documenten over deelname aan het NGO Forum in Huairou (China) tijdens de vierde Wereld Vrouwen Conferentie herlezen. 

Beijing '95

Ik was toen 'in between jobs' en 'op zoek naar een nieuwe uitdaging' en ging als individuele deelnemer kansen verkennen van een nieuwe ontwikkeling: de elektronische snelweg = Internet en e-mail. Vrouwen hadden nog te weinig toegang tot de digitale snelweg, de wereldwijde koppeling van computernetwerken. 15% van de Internetters in Nederland was vrouw.
Als online reporter / verslaggever maakte ik gratis gebruik van de uitdaging te communiceren met Nederland via e-mail (elektronische post). Op de eerste dag van het NGO-Forum in Huairou - 30.08.1995 - vond een spannend e-mail gesprek plaats met Rob van Kamp (wethouder) en Saskia de Man (beleidscoördinator emancipatie) van de gemeente Amstelveen. Saskia antwoordt ‘Het is te gek om zo snel al je eerste indrukken te lezen. Dat maakt dat we ook een beetje in China zitten'. 
Arina Angerman (met baseball-cap) en Maja van der Velden (Antenna APC Nederland) e-mailen in Huairou in: Vrouwenbelangen Jaargang 60 Nr. 4

Op 5 september verstuurde arina@wcw.apc.org een e-mail ‘vrouwen in de besluitvorming’. 'Beste vrouwen en mannen in NL. Half the world; half the power. We love power and it is okay. E-mailen is een van de leukste dingen die ik tot nu toe op het NGO-Forum heb gedaan. Ook omdat het nieuw voor mij is.' Op 4 september 1995 waren er reeds 1500 e-mail accounts (postbus-adressen) in Huairou. Dankzij het NGO-Forum worden e-mailen en Internet nieuwe manieren voor (inter)nationaal netwerken en lobbyen. Vrouwen en hun organisaties gaan websites maken zoals op het Vrouwenplein in De Digitale Stad Amsterdam.

Amsterdam '15
Van communiceren en verbinden via e-mailen is 't NU via social media als Twitter, Facebook en blog geworden. 
Hoeveel vrouwen van toen zijn er nu actief op social media? 5 van de 18 aanwezige abonnees van Vrouwenbelangen die deelnamen aan het NGO-Forum in 1995, zijn nu aanwezig op LinkedIn. Van hen stuurt er niemand tweets en deelnemer Lyda Verstegen (workshop Vrouwenbelangen) plaatst vaak een bericht of vind-ik-leuk op Facebook. En deelnemer Joke Sebus (workshop European Anti-Poverty Network) schrijft en plaatst al vele jaren berichten op de website van Vrouwenbelangen. 
Bijna 20 jaar na Beijing is het gebruik van Internet volgens het CBS (2013): thuis toegang tot en e-mailen door mannen en vrouwen in NL tussen de 99% en 95%. 

Een leven lang leren #eSkills in Agenda voor de Toekomst
Het vergroten van de economische zelfstandigheid van vrouwen is sinds 1985 een speerpunt van het huidige emancipatiebeleid. Economisch zelfstandig worden en blijven is al decennia mijn persoonlijke ambitie. In 2011 was de helft van de vrouwen (52%) tussen de 20-65 jaar economisch zelfstandig tegen driekwart (74%) van de mannen. Voor een alleenstaande is dat in 2014 70% van het wettelijk minimumloon en dat is circa 900 Euro per maand. (Bron: Wikipedia en SCP)
Financieel onafhankelijk zijn door te (blijven) werken in een baan of (online) onderneming betekent een leven lang leren van nieuwe digitale vaardigheden - eSkills - zoals Internet en e-mail in de jaren 90 en social media zoals Twitter en Facebook NU. Foto van toen Arina over het agendapunt een leven lang leren #eSkills sprak tijdens #gelijkis door @NancyJouwe :-) Immers zonder een leven lang te leren worden en blijven we - vrouwen in al hun verschillen - niet economisch zelfstandig!!!!!
In 2018 houdt Economische zelfstandigheid volgens Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) een inkomen uit werk van ten minste 920 Euro per maand in. (gehoord tijdens #Prinsessendag NVR op 18.09.10)

Meer informatie
1. Gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in (Online) Media? English http://angermaneuropa.blogspot.nl/2015/05/equal-representation-of-women-in-online.html
2. Get Social: Babyboomers die informatie delen op social media?! http://angermaneuropa.blogspot.nl/2015/04/get-social-babyboomers-die-informatie.html

Arina Angerman was 'n activiste voor het meer gebruik gaan maken van internet en e-mail in de vorige eeuw en 
schrijft NU blogs, voert acties uit en geeft advies over social media aan (Baby)Boomers ArinaAngerman.com
Meer info linkedin.com/in/arinaangerman Twitter @ArinaNoel

1 opmerking: