dinsdag 8 maart 2016

Van datadame tot een leven lang leren van #eskills!

Twintig jaar geleden bezocht ik 's ochtends in de gemeente Amstelveen een hele bijzondere Internationale Vrouwendag: Internet!! Internut?! Marianne van den Boomen gaf een prachtige inleiding "Barbies, tankgirls en d@t@d@mes. Marianne was toen eindredacteur bij De Groene Amsterdammer (Noot 1) en auteur van het boek Internet ABC voor vrouwen. Een inleiding voor d@t@d@mes en modemmeiden
Gelukkig bewaarde ik dit boek en een print van haar lezing 'Vrouwen op het Internet'. Op dat moment telt de Hobby Computer Club - HCC - slechts zo'n 4% vrouwelijke leden en zijn er geen cijfers bekend over hoeveel vrouwen thuis een modem hebben ... Begin 1996 waren er thuis, op het werk of aan de universiteit zo'n 2- tot 300.000 mensen in NL met een Internet-aansluiting. Haar schatting is dat zo'n 15-20% vrouwen in Nederland Internet gebruiken. 
Haar eerste stelling was 'De betekenis van Barbie voor de emancipatie van vrouwen wordt zwaar onderschat'. Marianne had een beeld van een geëmancipeerde Barbie in haar hoofd. Zelf heb ik helemaal geen ervaring met Barbie ;-).
Prachtige quote: ''Nee, vrouwen zijn niet bang voor techniek; ze zijn bang om hun tijd te verdoen. En inderdaad, het Internet kost tijd. Maar je kunt er ook tijd mee winnen. Zonder dat er socialiteit verloren hoeft te gaan."

Een leven lang leren van #eSkills
In april 2010 printte ik de toespraak van Eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes op 8 maart 2010 bij de uitreiking van de Aletta-Jacobs-prijs aan haar. (Noot 2) Enkele prachtige en inspirerende quotes uit haar toespraak op europa-nu.nl: "De vraag of vrouwenrechten mensenrechten zijn, staat dankzij vrouwen als Aletta Jacobs niet meer ter discussie" ... "Vrouwen moeten technologie meer beschouwen als een grote gelijkmaker. En zij moeten hierin gesteund worden - met toegang tot de technologie en e-skills - om op dit gebied leiders te worden in plaats van volgelingen" ...
Door deze toespraak van Neelie Kroes formuleerde ik als ambitie voor kennis delen en netwerk verbreden in 2012: gelijke participatie en kansen M/V in de digitale samenleving .... en in het bijzonder bevordering van eSkills. 

Social media advies en actie werkt!
Door de verhoging van de AOW-leeftijd in Nederland betekent bij de tijd blijven nieuwe digitale vaardigheden (leren) gebruiken. Economisch zelfstandig zijn door te werken als ondernemer, professional of bestuurder betekent een leven lang leren van (nieuwe) eSkills. Internet en e-mail in de tweede helft van de jaren 90 en social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook NU! Waarom ook? 'Omdat feministisch activisme werkt' volgens het goede doel - MamaCash - waaraan ik sinds 1989 elk jaar geef! 

Arina Angerman schrijft blogs, voert acties uit en geeft advies over Social Media 4 Boomers. Zij is een ambassadeur voor Babyboomers - #55plus -, hun werk als professional of zelfstandige, en inzet voor goede doelen (vrouwenorganisatie of politieke partij: ANBI's).

Noot 1. ontdek nu dat internetpionier Marianne van den Boomen helaas in 2014 is overleden. 
Noot 2. Neelie Kroes verbonden met Aletta Jacobs http://angermaneuropa.blogspot.nl/2012/03/eurocommissaris-neelie-kroes-verbonden.html
Noot 3. IWD2015 I wrote 'Do World Wide Women connect and share at social media?' http://angermaneuropa.blogspot.nl/2015/03/do-world-wide-women-connect-and-share.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten