Nina (Brink) een internet power lady die durft te vragen, door Eric Smit

Ik ken Nina (Brink) [nu Nina Storms] vooral uit artikelen in kranten en magazines als de succesvolle zakenvrouw van World Online die in Brasschaat in België woont. En recent las ik haar ongeautoriseerde biografie, die ik leende uit de bibliotheek, door onderzoeksjournalist Eric Smit. Hij reconstrueert haar zakelijke loopbaan op basis van heel veel interviews, artikelen, brieven, faxen en juridische documenten. 

Zowel rond de beursgang van World Online in 2000 als rond het verschijnen van de biografie in 2010 hadden andere thema's mijn aandacht: de fusie van Emancipatiebureau Flevoland in 2000 en de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Daardoor miste ik de grote media turbulentie.  

Nina, oud-chairwoman of the management board van World Online, is een Boomer die met haar bedrijf toegang verschafte tot het internet in de tweede helft van de jaren 90. World Online maakte tot de beursintroductie in 2000 nooit winst. Welke drie strategieën gebruikt zij vooral? Durf te vragen, kansen benutten en rechtszaken.

1. durf te vragen
Zij gebruikte als succesvolle strategie heel veel durf te vragen door te bellen en te onderhandelen. Hierdoor kreeg zij de belangrijkste personen van leveranciers van technologische kennis zoals Bill Schrader van PsiNet te spreken en investeringen van honderden miljoenen van de Zwitserse miljardairsfamilie Sandoz voor technologische infrastructuur. Hoe de vele contacten met invloedrijke personen op het terrein van heel veel geld en invloed beginnen, zich ontwikkelen en eindigen, zijn boeiend om te lezen.

2. kansen elektronische snelweg benutten
Toegang tot het Internet en elektronisch communiceren ging in de tweede helft van de jaren 90 via krakerige modems en een internet service provider zoals World Online. Nina haar ambitie is met World Online de grootste internationaal opererende internetaanbieder in Europa te worden. Haar vele ontmoetingen en vergaderingen in Californië, in Spanje, Zwitserland en Frankrijk waarin zij kansen verkent en contacten legt die Eric Smit mooi in de hoofdstukken ´Stairway to the digital highway´ en 'Nina on top' beschrijft, zijn nieuw voor mij. Evenals "Ik (Nina) haat computers ...ben geen computerdeskundige, ik ben een marketeer". (p 229) Kansen elektronische snelweg benutten zonder goed de muis weten te hanteren zoals tijdens een interview met een journaliste in 1997. Haar stijl van leidinggeven is daarbij te typeren als 'autoritair en impulsief' en haar belangrijkste managementinstrument is 24/7 haar telefoon. (p 221) 

3. rechtszaken
''Nina is voortdurend met rechtszaken in de weer'' (p 199) onder andere met personen of ondernemingen die worden vertegenwoordigd door advocaat Oscar Hammerstein. De rechtszaken zijn erg kostbaar, intensief en duren soms jaren. Ook in 2010 rond de publicatie van Nina De onweerstaanbare opkomst van een power lady vinden er vele juridische procedures plaats. 

Noten
Ik gebruik e-mail schrijven en versturen de eerste keer in 1995 als deelnemer aan het NGO Forum van de VN-Wereldvrouwenconferentie in Beijing. In de zomer van 1996 ging ik het wereldwijde web op dankzij de telefoonlijn van KPN en de internetaanbieder Planet Internet met de browser van Netscape.
- VPRO blikte met Het Snelle Geld in 2012 terug op het hoogtepunt van de internetbubbel in Nederland: de beursgang van World Online.


Reacties