woensdag 14 december 2011

Inclusiveness, persoonlijk leiderschap en kennis delen - leeservaring Stratego, The Next Level

De aanleiding voor deze leeservaring is macht door hulpeloosheid - durf te vragen. Eind jaren 90 leerde ik Elisa de Groot van In Touch WRM kennen tijdens een vrouwennetwerk bijeenkomst. Zij maakte een prachtige profielschets van mij ``is een daadkrachtige, creatieve en enthousiaste vrouw´´. Via verschillende mails en enkele gesprekken hielden we persoonlijk contact met elkaar. Begin oktober 2011 vertelt Elisa mij over hun nieuwe boek Stratego The Next Level. ``Wil je dat ik er een blog over schrijf vanuit mijn expertise als vooral werkend tussen en met verschillende organisaties? Het antwoord was, ja erg leuk! Na nog een durf te vragen ontving ik via Van Duuren Management een recensie exemplaar.


Stratego, The Next Level (boekpresentatie op YouTube) is een absolute aanrader voor alle vrouwen en mannen die bezig zijn met het spel van macht en de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Vooral de bewustwording en het expliciet maken van de vijf strategieën van macht voor effectief leiderschap, de valkuilen ervan en de 13 ongeschreven regels van het spel zijn erg bruikbaar. ´´Leiderschap is pas effectief wanneer je in staat bent om de verschillende niveaus van macht strategisch in te zetten. In feite is de ontwikkeling van hulpeloosheid via bondgenootschappen naar egosterkte, reflectie en zelfkennis en dienstbaar leiderschap, de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap.`` (p.15) Cultuur van inclusiveness oftewel alle menselijke kwaliteiten evenveel waarderen, is voor mij een nieuw en waardevol begrip!

Ontzettend knap hoe Monic Bührs en Elisa de Groot recente literatuur in boeken en magazines samenvattend beschrijven of gebruiken als illustratie, zoals het sluiten van strategische bondgenootschappen door Neelie Kroes. Het boek bevat een hele grote schat aan praktische voorbeelden, tips in aparte kaders en paragrafen over ´hoe doe je dat?´ (dienend leiderschap). De prachtige vormgeving en afwisseling van zwarte en groene tekst, versterkt de aansprekende inhoud waardoor je het boek zo maar van begin tot eind leest! 


Ons wederzijds belang - macht door bondgenootschap - is in deze tijd van het nieuwe werken en inclusive leiderschap een groter aantal vrouwen - tenminste 1/3 - in de top van bedrijfsbesturen te benoemen! Dit groter aantal zorgt voor een betere monitoring van de uitvoering van werkzaamheden en levert ook geld - veel geld - op voor beursgenoteerde bedrijven en de samenleving (belastingen) door een 30 tot 40% hogere brutowinstmarge! (p. 174). 


Strategisch netwerken binnen en tussen organisaties voorkomt dat het wiel voor de tweede maal wordt uitgevonden. Het werken met het gendermodel kan aan toegevoegde waarde winnen door kennis te delen over en te reflecteren op eigen geleerde lessen en resultaten van (goede of mislukte) voorbeelden van andere organisaties uit het verleden. Delen is immers vermenigvuldigen en verbindt mensen met elkaar! En kan kennis delen binnen en tussen organisaties door actief gebruik te maken van social media een zesde niveau van macht zijn?


Zelf verheug ik me op het op basis van vertrouwen gelijkwaardig samenwerken en kennis delen met de nieuwe generatie (Y) die ook graag haar eigen tempo aanneemt en niet houdt van een keurslijf van procedures en regels. Bij voorkeur in de functie van ambassadeur, mentor of netwerker.

1 opmerking:

  1. Bijdrage over Leiderschap in netwerken uit 2009 op www.ketens-netwerken.nl Deze is bijna 7000 keer gelezen.

    Gepost op: 21-04-2009 door Arina Angerman

    Hi allen,
    bedankt voor alle boeiende en inspirerende bijdragen en initiatieven over het thema leiderschap. Ik ben ze gaan lezen omdat het volgens mij een 'hot'-item is. Naast deze online uitwisseling kwam de combi leiderschapsontwikkeling, organisatieverbetering en diversiteit door trainen / coachen / community tijdens een aantal netwerkgesprekken in de afgelopen maanden aan de orde.
    Leuk en goed hier te lezen dat verschillende bijdragen passen bij de kenmerken van Edwin Kaats voor succesvolle samenwerkers: ''verbindende strateeg, schakelende zingever en charmante verleider''. Het gaat hierbij ook om de combinatie met houding: persoonlijke overtuiging, authenticiteit en vooral kunnen en willen leren van en samenwerken met anderen in (kennis)netwerken.
    Bovenstaande kenmerken zijn vanuit mijn activiteiten in de ontwikkeling van innovatieve en succesvolle samenwerkingsverbanden tussen verschillende organisaties en personen heel herkenbaar.

    BeantwoordenVerwijderen