maandag 30 december 2013

Persoonlijke preventie als leefstijl: verminderen overgewicht

Eind 2012 schreef ik over het boek Persoonlijke Preventie verbindt en ontzorgt een column Persoonlijke preventie als leefstijl. Mij spreekt aan individuele behoeften als vertrekpunt en door sociale marketing technieken mensen verleiden om aan een preventie-activiteit mee te doen. "Mijn goede voornemen voor 2013 is het verminderen van mijn eigen risicofactor overgewicht door elke dag anders te gaan eten en nog meer te gaan bewegen. ... Het lezen over persoonlijke preventie vergroot mijn kennis en geeft mij als gemotiveerde burger een ´boost´ om zelf meer te doen (zelfmanagement). Het verleidt mij op eigen kracht naar goed gedrag! 
Ik ga me bij persoonlijke preventie op afstand laten begeleiden met online media: een community en app van Virtuagym."

Goede voornemen voor 2013 - succes behaald? 
Elke dag anders te gaan eten is in de praktijk een kleiner bord voor het diner gebruiken. En minder witte wijn & uit kleinere glazen drinken. Elke dag nog meer te gaan bewegen is in de praktijk meer buiten wandelen en fietsen. Met gemiddeld 1.5 uur per dag haal ik mijn wekelijkse uitdaging 3.000 calorieën verbranden. Deze uitdaging volbracht ik 39x. In het weekend gebruik ik voor bewegen vaak de gratis app van VirtuaGym. 
Zelfmanagement - inclusief elke dag activiteiten in minuten of uren op de online community in de kalender invoeren - is erg leuk om te doen, omdat het de voortgang in calorieën verbrand en uren gesport goed zichtbaar maakt.  
'Foutje' was dat mijn precieze overgewicht pas medio februari duidelijk wordt na aanschaf van een nieuwe weegschaal. Mijn inschatting is dat ik in 2013 5 kg ben afgevallen.  
Andere mooie resultaten: 
- column op preventweb en op dit blog zijn nu gezamenlijk 1000x gelezen;
- ik behoor 11 maanden tot de beste 5% gebruikers van de Virtuagym community.

Mijn goede voornemen voor 2014 
- meer bewegen: iedere week meedoen aan de uitdaging verbrand 3000 calorieën;
- gezonder eten: door kleinere borden en wijnglazen te blijven gebruiken;
- zelfmanagement: door activiteiten & kg's in te blijven voeren op de online community.
Mijn goede voornemen is door deze leefstijl te continueren in 2014 tenminste 3 kg af te vallen. Dus goed aan de slag te blijven gaan met persoonlijke preventie: verminderen overgewicht. Het gaf al 'n boost aan mijn vitaliteit in 2013! 


#Selfie 31.12.13



zaterdag 30 november 2013

Social Media voor Boomers op Vakdag Fondsenwerving gemist?

Tijdens de Vakdag Fondsenwerving in De Kuip op 21 november 2013 ga ik op zoek naar kansen om geld te verdienen met Social Media voor Boomers. En dan speciaal voor de Boomers die betaald werken en geven aan fondsen. Boomers zijn voor mij vrouwen en mannen die geboren zijn tussen 1946 en 1960. Ze hebben nu een leeftijd tussen de 67 en 53 jaar.

Gebruiken Boomers Social Media?
Een regelmatig tijdens de Vakdag aan mij gestelde vraag: wat is het gebruik van Social Media door Boomers? Annet van Betuw geeft daar in blog over gebruik social media door senioren een gedeeltelijk antwoord op. Op basis van CBS onderzoek blijkt van de senioren tussen 65 en 75 jaar 22% social media te gebruiken. Danny Oosterveer beschrijft in blog voor Marketingfacts dat medio 2013 binnen de totale groep gebruikers van social media 55plussers bijna een kwart zijn: 25% op LinkedIn, 24% op Facebook en 21% op Twitter. Ditzelfde - bijna een kwart - geldt tot mijn verbazing ook voor de groep 45-55 jarigen: 25% op LinkedIn, 21% op Facebook en 23% op Twitter. Hoeveel V/M van de betaald werkende en gevende Boomers er Social Media als LinkedIn, Twitter of Facebook gebruiken, is dus nog een te beantwoorden vraag. 

Kansen tijdens de Vakdag? 
Tijdens het Congresprogramma voer ik leuke en boeiende gesprekken met mensen bij de stand van adfinitas, Mobillion en Hexspoor. En luister naar twee sprekers over online kansen. De ene is Rene Snoek van puntNL en de andere Corne Dubelaar van Basic Orange. Rene Snoek schetst overtuigend de verandering naar Fondsenwerving 3.0 - tijdperk van ´The Internet of Things´. Hierin is de relatie met de vrijwilliger of donateur er een van tweerichtingsverkeer en samenwerken. Corne Dubelaar inspireert met ´een niet te missen buitenkans!' Google Grants, een campagne met Google AdWords, is gratis marketing voor uw non-profit organisatie. Corne´s goede voorbeeld met vele Extra Tips gaat over vrijwilligers werven. 
Er staan in het Goede Doelen Rapport 2013 van VFI - brancheorganisatie van goede doelen - geen cijfers over social media naar wervingskanaal of bij inkomsten eigen fondsenwerving. 

Is er wat aandacht in Vakblad Fondsenwerving?
Ja. Bij voorbeeld in de vakopleidingen winter 2014 is er aandacht voor hoe goede doelen door inzet social media kunnen communiceren met hun donateurs en leads kunnen werven door likes en tweets onder leiding van Walter van Kaam - @FundraiserOnl -  of van Ard Lok - WWAW - en Guido Liebregts. 

Gemiste kansen 
Mijn conclusie is dat het gebruik van Social Media vanuit het perspectief van de tijd en/of geld gevende Boomers nog een te onderzoeken thema is. De invalshoek voor Social Media is die van de verschillende fondsen zelf en niet welke behoeften Boomers hebben. Ook is er weinig aandacht voor social media skills of online netwerkvaardigheden van gevers. Wat zijn social media wensen van de vrijwillig tijd en geld gevende Boomers aan goede doelen?  

Durf te vragen (#dtv) oftewel call-to-action
Wie van de lezers van dit blog kent een goed doel dat gebruik van social media door Boomers wil vergroten of daar ervaring mee heeft?  Wil je mij voor conversatie of blog een DM sturen op Twitter @ArinaNoel ?  

Tips voor meer lezen
1. Walter van Kaam schrijft informatieve en analyserende blogs over de ontwikkeling in het gebruik van Twitter en Facebook door 250 goede doelen.
2. Social Media voor Senioren 
http://angermaneuropa.blogspot.nl/2013/10/social-media-voor-senioren-door-annet.html
3. Mobillion gebruikt op 'relatie gebaseerd denken' in online fondsenwerving met iGive Events Deelnemers aan de Dam tot Damloop (van Amsterdam naar Zaandam) sponsoren een goed doel actief door deze te delen met familie en vrienden via social media.

maandag 21 oktober 2013

Een leven lang leren: Social Media voor Senioren door Annet van Betuw

Annet van Betuw ging in 1995 online en omarmde internet. Tijdens haar trainingen en workshops social media ontmoet ze nieuwsgierige ouderen die er anders mee omgaan dan jongeren. Voor hen schreef ze dit boek Social Media voor Senioren. Het eerste boek gericht op senioren leest gemakkelijk. 't is een handige gids voor senioren die social media zoals Facebook, Twitter en Pinterest willen gaan gebruiken voor het uitwisselen van berichten, filmpjes en foto's met hun familie en vrienden. Het is delen van 'iets' en je mening geven over 'iets'. Het is communiceren; minimaal tweerichtingsverkeer zoals bij het spelletje Wordfeud dat lijkt op scrabble. 

Waarom Social Media?
Annet van Betuw beschrijft mooi wat social media zijn en wat je ermee kunt. Zij zijn te vergelijken met fora of groepen op internet uit de jaren 90. Ze zijn sociaal: "je geeft en je krijgt er wat voor terug ... een 'vind-ik-leuk' op Facebook, een retweet op Twitter, een repin op Pinterest" (p 21). Het is leuk en spannend om de nieuwe mogelijkheden van social media te gebruiken; net als de eerste keer dat je surfde over het world wide web (internet) en je een e-mail stuurde of kreeg. De A van Anticipeer geeft Annet haar visie weer: ''zorg dat je weet wat er gebeurt [op social media] en vind een manier om ermee om te gaan" (p 29). ''Zet de knop om en denk 'ik stop er tijd in'." (p 32) Bijvoorbeeld maak een plan voor 90 uur in 90 dagen om de social media van jouw keuze te leren door te doen. Leer de nieuwe taal en gebruik Bijlage 3 waarin termen zoals # hashtag binnen Twitter en afkortingen zoals app voor smartphone en tablet, staan beschreven. (p 111-115) 



Van aanmelden tot delen op Facebook
Facebook is visueel ingericht: via vriendelijke foto's krijgen bezoekers meteen een eerste indruk van jou als persoon en wat je bezig houdt. Inmiddels gebruiken 8 miljoen mensen Facebook in Nederland. (p 106) Je kunt je aanmelden bij dit sociale netwerk op de pc of laptop. Hoe je je op verschillende social media aanmeldt en omgaat met veiligheid, is het direct toepasbare gedeelte van het boek. Het belangrijkste bij veilig facebooken is: "denk voordat je iets plaatst een seconde na of je 'dit' inderdaad wilt plaatsen" en check regelmatig je instellingen. (p 61) Wees jezelf en wees aardig bij het delen van berichten en links, en het plaatsen van foto's en filmpjes. 
Persoonlijk en zakelijk Facebook gebruiken past prima bij elkaar! Zo vond mijn nicht die ik de afgelopen 15 jaar drie keer sprak tijdens een crematie van een ouder, mij via mijn zus op Facebook in 2012. Nu zijn we bevriend, lezen elkaars berichten, bekijken elkaars foto's, geven elkaar vind-ik-leuks en ontmoeten elkaar IRL (in real life). Zakelijk gebruik ik Facebook vooral voor het promoten van mijn blogs en het delen van mijn politieke activiteiten met 'vrienden' in profielen, groepen en op pages.
Tot slot 'n prachtige enthousiasmerende passage "Dus: begrijp je iets niet van Facebook? Stel je vraag aan het Helpcentrum van Facebook. Maar verder adviseer ik [Annet] je: ontdek, leer, speel, netwerk en geniet van de mogelijkheden." (p 84) En neem en organiseer de tijd in je eigen agenda en tempo om te leren door te doen! Social media worden anno 2013 net als internet & e-mail eerder een wezenlijke factor bij 't organiseren van ons dagelijks leven. En dat betekent ook voor Senioren: een leven lang leren.

Wat is YouTube voor Senioren? 
Hoewel ikzelf volgens jongeren een senior ben ''iedereen vanaf de leeftijd van hun ouders'' (p 13) is dit boek niet voor mijn generatie - de 55+ boomers die betaald werken - geschreven. De beste illustratie daarvan zie je in het leuke en interessante YouTube filmpje waarin verschillende senioren die met pensioen zijn, vertellen over hun geweldige ervaringen met Skype, Facebook en Twitter. 
Ik mis in het boek van Annet van Betuw het aanmelden bij en gebruiken van YouTube. Omdat er in de eerste helft van 2013 meer dan 7 miljoen Nederlanders gebruik van maken en waarvan bijna 1 miljoen dagelijks (p 105). En er miljoenen video's, muziekclips en instructiefilmpjes (over social media) worden gedeeld op YouTube. 

Boomers = meten is weten 
Als Boomer, geboren tussen 1946 en 1960, omarmde ik Internet in 1995 en social media in 2008; kortom net als Annet ben ik 'bij de tijd'. Omdat ik me echt thuis voel bij 'meten is weten' mis ik in het boek een overzicht van het gebruik van social media door verschillende generaties senioren. Hoe was het gebruik in 2010 en 2013 en wat is de verwachting voor 2016?     

dinsdag 24 september 2013

Voices storytelling of IAW Congress 'Safety - Voices - Choices' London 2013

IAW's ambition Equal Rights - Equal Responsibilities fits well with the historic venue of IAW Congress The Old Hall of Lincoln's Inn. The memorable Triennial 36th Congress of IAW was organised by UK All Pakistan Women's Association: Bashan Rafique and her team of Trustees, friends and volunteers. Sixty women from 21 countries and 16 organizations participated. IAW is an umbrella organization linking grassroots with UN policy.

Violence against women and girls
Since 1979 the IAW has used its influence to stop violence against women and girls in New York, Geneva and Vienna. Violence against women and girls is a plague in Arab Region, South-Africa, Zimbabwe, India, Pakistan, Europe, Israel and The Pacific. You can read horrible stories, inspiring strategies and ways to eradicate violence against women and girls in the Report for Congress which was compiled by Secretary General Lene Pind. 
Fight violence is on any organization's agenda (Safety); and gender equality in decision making at all levels (Voices) and education in a broad sense (Choices). Vision of International Alliance of Women's Action Programma 2014-2016 is: 'Every girl, every woman counts. They must be safe, have a voice in decisions and a choice over their lives.' 


Gender and the ongoing financial crisis

''The current crisis has a higher differentiated impact on women because their economic position at the start of the crisis was not equal to that of men. Women are more likely than men to be in vulnerable jobs, to be underemployed or without a job, to lack social protection and to have limited access to and control over economic and financial resources'' writes Joanna Manganara (2nd right), IAW Regional Vice President of Europe in the Report for Congress (p 104). 
Professor Diane Elson (left) was one of the speakers at the Panel Gender and the Financial Crisis. She wrote Budgeting for Women's Rights: Monitoring Government Budgets for Compliance with CEDAW (Concepts and Tools)



Why is the financial crisis according to Diane Elson still relevant? Because austerity measures are global and underway in 119 countries and will reach 132 countries by 2015! Hardest hit are a.o. single women pensioners and single women without children. There is a need to develop Gender Equitable Alternatives like raise more tax revenue from rich people & big business. In Voices of IAW Action Programme 2014-2016: Therefore government (including local government) should ...'Fight tax avoidance in particular of very rich people and (multinational) companies.' Austerity policies violate Human Rights & ECOSOC Rights (economic, social and cultural rights) and counteract efforts to diminish the Gender Pay Gap. 

Margunn Bjornholt (right) talked in 'The winner takes it all' about the 'oil' fund of Norway. She became a new elected Board Member. One of the positive effects of the financial crisis in Iceland is that people are looking better after their health told Treasurer of IAW Thorbjorg Inge Jonsdottir (2nd left).


Member Elections Committee
My role at IAW Congress was member of the Elections Committee together with 4 other women from USA, UK, India and Cameroon. We organised elections for President, Treasurer, Secretary General and 19 Board Members. Joanna Manganara from Greece (left) was elected as new President. She succeeded Lyda Verstegen (right) from the Netherlands. Both with banner of IAW.

Education - internet and social media skills
In three Reports of IAW member organizations: Women's Comfort Corner in Zimbabwe (p 24), All Pakistan Women's Association (p 31) and Lithuanian Women's Organization (p 85) is information about the way they use internet in training. The IT program of APWA in Pakistan has enabled 45 young women and 16 school teachers to use the internet.

Very few of the participants and organizations at IAW Congress use social media like Twitter, Facebook, Blog or Google + to inform, share and connect with members, networks or ... Now everyone is using the internet and e-mail at a computer, laptop or tablet. In order to improve the impact of their voices and to connect to other women leaders in a modern way women leaders of IAW have to improve their social media skills is my advice. 
An inspiring start is in the IAW Pacific Report by Sheila Byard (p 90). "Since the visit of IAW Board to Melbourne October 8-12 2012 a small group of members have continued to work with and encourage younger women, including the IAW media intern group, to continue with promotional work using blog, facebook and twitter." See http://iawmelbourne.wordpress.com/


To have a look on women's part in the history of computing I - historian by education - visited the Gallery opened by Dame Stephanie Shirley & sponsored by Google UK.
Women in Computing Gallery in The National Museum of Computing (Bleatchley Park)



zaterdag 31 augustus 2013

Een leven lang leren en Rock on in 'de derde leeftijd v/m' Tijdschrift voor Genderstudies

De titel 'de derde leeftijd' is ontleend aan Peter Laslett zijn omschrijving uit 1989: 'fase tussen deelname aan het arbeidsproces en aftakeling door ouderdom'. Het Tijdschrift voor Genderstudies is het Nederlandstalige forum voor de wetenschappelijke problematisering van sekse.

Past 'de derde leeftijd' mij persoonlijk?
Sinds eind jaren zeventig ben ik betrokken bij dit tijdschrift (voor Vrouwenstudies) en sinds medio jaren negentig participeer ik in de redactieraad. Als geboren boomer in de jaren vijftig neem ik voor voldoende inkomen tot mijn 70ste bewust deel als werkende en ZZP-er aan het arbeidsproces. Daardoor past de omschrijving van Janneke van Mens-Verhulst en Marielle Cloin in het Redactioneel mij niet helemaal: "de [derde] levensfase waarin mensen in de westerse wereld bevrijd zijn van arbeids- en gezinsverplichtingen, terwijl ze over voldoende gezondheid en kapitaal beschikken om mobiel te zijn, hun sociale netwerken te onderhouden en anderszins actief te zijn". Ik ben wel bevrijd van gezinsverplichtingen en beschik over voldoende gezondheid. En blijf de komende jaren lekker mobiel en online netwerken! De focus in dit blog ligt op wat mij als vitale boomer (55plus) vooral interesseert: arbeidsdeelname en 'Rock On'.

Arbeidsdeelname in de derde leeftijd v/m
In de bijdrage "Beroepsdeelname van ouderen" door Anneke van Doorne-Huiskes, Wieteke Conen en Joop Schippers zien we dat vrouwen en mannen tussen de 55 en 65 jaar verschillen in hun arbeidsdeelname. Onderstaande tabel bevat het aandeel werkenden tussen 55-64 jaar M/V in de jaren 1990, 2000 en 2010 in een aantal Europese landen.



"Gemeenschappelijk in alle Europese landen is dat vrouwen van 55 jaar en ouder een lagere beroepsdeelname kennen dan mannen van 55 jaar en ouder. Deze sekseverschillen worden echter kleiner.'' (p 27) Oeps onder beroepsdeelname valt al als je ten minste 1 uur per week betaalde arbeid verricht. In 2011 werkten 62% vrouwen en 82% mannen tussen 55-59 jaar, en 31% vrouwen en 49% mannen tussen 60-64 jaar en 5% vrouwen en 12% mannen tussen 65-74 jaar in Nederland. (p 28 op basis van Eurostat, Labour Force Survey, database 2012) Daarbij werken hoger opgeleiden langer door dan lager opgeleiden. 

Een leven lang leren kan beter!
In 2010 is ongeveer 30% van de bevolking in EU landen 55 jaar en ouder en dit betekent dat het potentieel van 60-plussers beter moet worden benut. (p 33). Een oplossing is het verruimen van pensioengrenzen en een andere is een activerend arbeidsmarktbeleid: een leven lang leren oftewel lifelong learning. Echter "van duurzaam onderhoud van menselijk kapitaal in de vorm van een leven lang leren is nog weinig sprake." (p 35) In de EU besteden vrouwen 8 uur en mannen 9 uur tussen de 55-64 jaar op jaarbasis aan niet-regulier werkgerelateerd onderwijs in 2008. In Nederland is dit voor vrouwen 4 en voor mannen 13 uur. Ter vergelijking in Denemarken is dit voor vrouwen 31 en voor mannen 19 uur in dezelfde leeftijd! Een leven lang leren en hierbij van elkaar leren krijgt nog veel te weinig daadwerkelijke uitvoering in de EU & NL. (p 37)

'Rock on' met Madonna
Een inspirerende recensie van een bundel op het terrein van populaire musicologie schrijft Alkeline van Lenning over Rock on Women, ageing and popular music door Ros (R.) Jennings en Abigail (A.) Cardner. De auteurs plaatsen de besproken muziek in de culturele kaders waarbinnen verouderende vrouwelijke muzikanten zoals salsa performer Celia Cruz en disco diva Grace Jones opereren. Een ander is The Queen of Pop Madonna die sinds augustus 2013 55plus is. In de geanalyseerde clip Celebration verleidt Madonna in leeftijd verhullende kleding een jongere man. Volgens Alkeline houdt Madonna hierin verkrampt vast aan 'het beeld dat ze zelf heeft geschapen'. (p 79)  

Conclusie en interactie
Belangwekkende conclusie van dit boeiende themanummer is dat de wetenschappelijke uitwerking van het begrip 'derde leeftijd' vooralsnog getuigt van weinig gender- en diversiteitsbewustzijn. (p 5) Wat vinden de 'lekker puh' dames van de Red Had Society van dit begrip?
Er zijn geweldige kansen voor een leven lang leren (lifelong learning) door gebruik van Internet en e-learning in de derde leeftijd. Hierbij een link naar een publicatie Silver workers - golden opportunities daarover uit het EUjaar 2012 'Active Ageing' / 'Actief ouder worden'. 

woensdag 17 juli 2013

Leuk leren en uitwisselen met kwartiermakers M/V #kwasy

De hashtag voor het Eerste Nederlandse Kwartiermakerssymposium op 4 juli is #kwasy. Dit blog schrijft het verhaal ervan mede op basis van tweets met deze hashtag. De aanleiding van dit symposium is dat kwartiermakers elkaar niet kennen en dat het mooi is om van elkaar te leren en onderling ervaringen uit te wisselen, aldus Huub Janssen van het expertisecentrum kwartiermaken. Kwartiermakers werken tussen organisaties en leren door te doen. @HuubJ Wat is kwartiermaken? Combi (interim) manager & adviseur tussen wens & behoefte ene kant en opdracht & project andere kant.
Marc Langenhuijsen, kwartiermaker van de Omgevingsdienst Midden en West Brabant, heeft een regionale dienst voor 27 gemeenten opgezet die wetgeving en handhaving verzorgd op het gebied van milieu. Hete hangijzers daarbij zijn: ‘inlevering autonomie’ en ‘we doen het toch al goed’. Zijn tip: blijf onafhankelijk en in verbinding met de bestuurders. @MLangenhuijsen regelde backoffice, werkte budgettair neutraal en B&W gaan over Wgr (Wet gemeenschappelijke regelingen).
Jordy Lievers, student sociale en organisatie psychologie van de Universiteit Leiden, presenteert de resultaten van zijn afstudeeronderzoek naar de praktijk van kwartiermakers in de publieke sector. Een kwartiermaker is iemand die partijen en personen samenbrengt, verbindt, inspireert en iets nieuws creëert. @endebuurt dat meewerkte aan het onderzoek, twittert Kwartiermaken is een vak, een ambacht. 64% mannen en 36% vrouwen vulden de vragenlijst van Jordy Lievers in. Vrouwen blijken effectievere beïnvloedingstechnieken te gebruiken. Het belangrijkste volgens Jordy zijn echter persoonlijkheid, competenties en ervaring in de branche: ‘ze weten hoe de hazen lopen’. Dus niet opleiding, leeftijd en geslacht. @Kwartiermakersg skills Networking, Connecting, Communicating … zijn change manager skills van kwartiermakers.
Christianne van den Broek, kwartiermaker van de Bovenregionale Pool Crisiscommunicatie, vertelt over haar opdracht. Bij rampen zoals de chemische ramp in Moerdijk is in korte tijd veel communicatiepersoneel nodig. Christianne zet een organisatie op die zorgt dat er altijd voldoende crisiscommunicatie personeel voorhanden is. Via interactief leren van elkaar formuleren de aanwezigen 3 to do’s en 3 don’ts voor haar nog op te lossen casus. @ArinaNoel is vanwege de ervaring met Project X in Haren benieuwd welke sociale media deskundigen in deze Bovenregionale Pool komen.
Tijdens de afsluitende borrel met overheerlijke sushi maken de 22 aanwezigen nader kennis met elkaar en wisselen zij naar hartenlust ervaringen uit. Op de website van www.kwartiermakersgilde.nl komt een verslag van het symposium en het leerzame onderzoek van Jordy Lievers.

Persoonlijk vind ik de formule van leermeester-gezel ‘Jong leert van oud, oud leert van jong, nieuw van ervaren en ervaren van nieuw’ van de netwerkorganisatie Kwartiermakersgilde een erg inspirerend voorbeeld. Wat ik mis bij deze voorbeelden van professionele kwartiermakers: het ontbreken van participatie van burgers en het gebruik van sociale media. Ook kwartiermakers hebben in deze tijd van participatie door burgers die veelvuldig smartphones of tablets gebruiken, sociale media netwerkvaardigheden en wijsheid als competentie en ervaring hard nodig! 

dinsdag 9 juli 2013

Maatschappelijke kansen van geld en tijd geven door burgers - Oratie @ReneBekkers

De maatschappelijke betekenis van filantropie is de rede van R. Bekkers, bijzonder hoogleraar Sociale aspecten van pro-sociaal gedrag aan de VU in Amsterdam. Filantropie is maatschappelijke betrokkenheid en vrijwillige inzet van burgers. Mijn blog legt de focus op vrijwillig gevende burgers die geld geven aan goededoelenorganisaties en vrijwilligerswerk doen in maatschappelijke organisaties. En op de maatschappelijke kansen voor overheden, boomers en mobiel doneren.

Geld geven door burgers
Volgens R. Bekkers geven mensen met een eigen bedrijf 2,1% van het inkomen en mensen in loondienst 1,8%. Uit de dynamiek in geefgedrag 2009-2011 blijkt dat 10% stopte met geven en dat 8% begon. Er is sprake van een dalende trend door de financieel slechtere tijden. De laatste cijfers uit Geven in Nederland 2013 geven aan dat vermogende Nederlanders gemiddeld 1,88% van hun inkomen aan goede doelen geven. Dit is precies het dubbele van wat de Nederlandse bevolking gemiddeld geeft (0,94%). (p 29) En hogere inkomens geven relatief gezien een kleiner gedeelte van het inkomen weg dan lagere inkomens. (p 28) Uit mijn aantekeningen van het symposium op 25 april 2013: 20% van de particulieren geeft 80% van de giften. De helft geeft 45 Euro en een kwart geeft 150 Euro per jaar. De sociale norm is dat 2% van het inkomen gepast is.

Tijd geven door burgers 
In de afgelopen jaren lijkt er steeds meer vraag te zijn naar de inzet van vrijwilligers. Toch is er ''vrij weinig bekend over de invloed van maatschappelijke organisaties op het geefgedrag van donateurs en het vrijwilligerswerk door leden en vrijwilligers. ... De organisaties zouden zich kunnen richten op het werven van de meest vermogende en meest productieve vrijwilligers." (p 34)

Maatschappelijke kansen zijn dat vrijwillig geld en tijd geven door burgers wel gelukkig maakt en de gezondheid bevordert (Vitamine V). "De positieve effecten ... lijken te zitten in de mate van vrijwilligheid waarmee mensen bepalen waar ze hun geefgedrag of vrijwilligerswerk aan besteden." (p 56) 

Verbinding maatschappij en overheid
''Het is haast ongelofelijk dat er in Nederland geen onderzoek is gedaan naar de invloed van subsidie op de inkomsten van goededoelenorganisaties. NL heeft de grootste nonprofit sector ter wereld. ... Bij de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen kwam het woord filantropie in geen enkel verkiezingsprogramma voor ..." (p 42) "Uit gesprekken met ambtenaren en vermogensfondsen heb ik (R. Bekkers) de indruk gekregen dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen gemeenten in de mate waarin de overheid samenwerkt met organisaties uit de filantropische sector, en in het bijzonder met lokale vermogensfondsen en service clubs.'' (p 59)

Kansen voor gemeentelijke verkiezingsprogramma's Maatschappelijke en goededoelen organisaties die subsidies aanvragen als voorwaarde stellen dat zij minimaal 35% van de totale begroting uit giften en tijd van burgers verkrijgen. 

Kansen voor de toekomst zijn boomers M/V
"De huidige generatie ouderen (is) de rijkste die er ooit is geweest. Zij zullen hun zorgvuldig opgebouwde naoorlogse vermogens deels nalaten tot nut van het algemeen!" (p 5) ''Door de groei van vermogens in Nederland en de te verwachten sterfte van babyboomers zal de waarde van nalatenschappen voor ANBI's in de komende decennia sterk toenemen. ... In 2026 overschrijdt de voorspelling op basis van CBS data de 1 miljard euro; in de CBF cijfers gebeurt dat in 2032." (p 17) 
Op pagina 32 staat de enige opmerking over meisjes. In alle religieuze groepen (niet verbonden, katholiek, protestant, overige religie en moslim) zijn meisjes het vaker eens met 'Ik vind het belangrijk mijn bezittingen met andere mensen te delen' dan jongens. 

Kansen voor gender onderzoek en beleid Wat is de maatschappelijke betekenis van geld en tijd geven door vrouwen en mannen in de derde leeftijd - de boomers tussen 55 en 70 jaar? Boeiende kansen voor gender onderzoek en beleid!

Kansen voor mobiel doneren 
"Op dit moment staat geven via internet in Nederland nog in de kinderschoenen - verbazingwekkend eigenlijk, gezien de hoge mate van toegang tot internet, ook onder ouderen. Mobiel internet en de immense populariteit van smartphones creëren haast ideale omstandigheden voor de introductie van mobiel doneren." (p 5) 

Mijn ambitie: verdubbeling, digitale vaardigheden en kennis vermenigvuldigen
Doordat uit een experiment blijkt dat de belofte van een verdubbeling veel beter werkt dan de belofte van een korting (p 49) liggen hier kansen voor bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en goede doelen. Aangezien er ook prachtige kansen zijn voor mobiel doneren via smartphones en tablets is het essentieel dat vrouwen en mannen in de derde leeftijd - de boomers - nieuwe digitale vaardigheden blijven leren. En hun ervaring delen en daarmee kennis vermenigvuldigen!




zondag 24 maart 2013

Column Van Belastingparadijs naar Burgerparticipatiefonds in Amsterdam


Het lijkt erop dat de rust in Den Haag weer terug­keert en Rutte,  Asscher en Samsom samen aan de slag kunnen. It giet oan. We zullen zien … Ik (Anna Herweg) stel in november 2012 een vraag aan onze penning­meester, Arina Angerman.

Uit welk potje zou jij 130 miljoen halen, en wat zou je ervan doen?
‘O, o wat een leuke vraag’ dacht ik, toen ik de doorgeefcolumn van Anna kreeg. Ik wilde graag de mede door Amsterdam Oost ingediende en overgenomen motie ‘Naar een …rechtvaardig belastingstelsel’ op het PvdA Congres in januari 2012 erin verwerken. Deze gedachte kreeg de afgelopen weken ‘toevallig’ extra steun. Allereerst deed ik zaterdag 23 februari als ‘storyteller’ inspiratie op tijdens deelname aan Open Spending op de International Open Data Day in de Amsterdamse Waag Society (http://waag.org/en/blog/international-open-data-day-2013).  En vervolgens las ik zondag 2 maart een geweldig boeiend artikel in Het Parool over belastingparadijs Amsterdam. Er stromen vierduizend miljard euro’s fiscaal vriendelijk door Amsterdam. Daarvan gaat 0,5 miljard euro in de Nederlandse schatkist.
Foto van artikel in Het Parool

Uit welk potje?
Ik zou de 130 miljoen willen halen bij U2, Rolling Stones, AC/DC, Dell, Microsoft, Blackberry en … door als gemeente Amsterdam 1% burger belasting te heffen op betaalde, Amsterdam verlatende, royalty’s (vergoeding op het gebruik van intellectueel eigendom).

Wat zou je ervan doen?
Dat is voor mij zonneklaar. Mijn belangrijkste maatschappelijke betrokkenheid is steeds de verdere ontwikkeling van kansrijke participatie door burgers V/M. Ik zou de 130 miljoen willen gebruiken voor een Burgerparticipatiefonds 2015-2020 in de Metropoolregio Amsterdam. Burgers kunnen eigen kennis en ervaring (sociaal kapitaal) inzetten om sociale en duurzame economische kansen extra te stimuleren. Burgers krijgen 50,5% van de stemmen bij de besluitvorming over de ingediende projectvoorstellen in dit bij de Amsterdam Economic Board onder te brengen Burgerparticipatiefonds. Drie van de criteria voor mogelijk te honoreren projectvoorstellen:

1. Ze zijn met tenminste 35% (tijd) participatie van burgers als consumenten, klanten of gebruikers ontwikkeld;
2. Ze benutten Open Data of Breedband Internet voor de aan te bieden dienstverlening;
3. Ze hebben het hoe en wat (digitaal) te ‘leren van elkaar’ erin verwerkt.

Met dit Burgerparticipatiefonds realiseert de Metropoolregio Amsterdam bovendien de ontbrekende schakel in de Triple Helix. Ze stimuleert met dit fonds de Quadruple Helix: samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen, maatschappelijk verantwoorde ondernemers (MVO) en ondernemende burgers!

Deze column is gepubliceerd in Roost PvdA Afd. Amsterdam Oost in maart 2013.

maandag 25 februari 2013

Biografie Neelie Kroes verbonden met Stratego, the next level en de derde leeftijd

 Cover Biografie Neelie Kroes
De´spraakmakende biografie over Nederlands bekendste politica en powerfeministe Neelie Kroes´ is geschreven door de ervaren onderzoeksjournalisten Stan de Jong & Koen Voskuil. Het spannend geschreven boek met sprekende foto´s is vooral gebaseerd op vele honderden gesprekken en artikelen. Belangrijke vragen zijn: hoe groeide Neelie Kroes uit tot de machtigste vrouw van Europa en hoe handhaafde ze zich in mannenbolwerken, ondanks een reeks van affaires? 
Nu ik naar de flamboyante zakenman 'Freddy, leven in de brouwerij' kijk, lijkt me een vergelijkbare dramaserie over Neelie, op-en-top-vrouw, een powerfeministe die 'valt' op avontuurlijk ingestelde heren, ge-wel-dig!

Het spel van macht en leiderschap

Eind 2011 beschreef ik mijn leeservaring van Stratego, the next level in een blog met als titel ´´Inclusiveness, persoonlijk leiderschap en kennis delen''
De inhoud van Stratego, het spel van macht en leiderschap, verbind ik in deze leeservaring van de biografie Neelie Kroes met een drietal hoofdstukken over haar functies als student in Rotterdam, Tweede Kamerlid en Staatssecretaris in Den Haag, en als Eurocommissaris in Brussel. 

Macht door durven vragen (ambitie)
'Haar public relations heeft Neelie Kroes al vroeg op orde.' (p. 28) Door durf te vragen liep ze als studente economie voor de rubriek 'Loopbaan te leen' in het Algemeen Dagblad mee met 'economiste' Jana Beranová die werkt bij de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Neelie en Jana raken met elkaar bevriend tijdens de organisatie van het 45-jarig bestaan van de Rotterdamse Vrouwelijke Studentenvereniging (RVSV). 
Neelie is in 1961 praeses (voorzitter) RVSV en gaat serieus netwerken tijdens een opening, gala, receptie of borrel. "Overal zag Neelie wel een belangrijk persoon staan, ze fladderde van de een naar de ander'', aldus RVSV-lid Ineke Nooteboom (p. 34). Ze wordt later Netwerk Neelie genoemd.
Neelie huwt op 5 juni in 1965 met Wouter Jan Smit die geboren is in Nederlands-Indië (Indonesiëen verbindings-officier is bij de Marine. In 1968 wordt Neelie Smit-Kroes het eerste vrouwelijke lid van een mannenbolwerk, de Rotterdamse Kamer van Koophandel. "Je maakte de groten van de Europese industrie mee, je had macht. Dat wilde ik ook.", aldus Neelie Kroes in 2008 (p. 41)'. 

Egomacht door profileren (zelfverzekerdheid) 
Het beschreven beeld over Neelie in de Media (1971-1982) betekent dat zij prima weet hoe macht door prestaties in te zetten. Neelie Smit-Kroes durft autonoom op te treden en gaat als jongste vrouw in de Tweede Kamer de competitie aan. Ze toont lef door ´zakelijk´ te flirten - ´´Flirten, Och, ik kan dat spelletje natuurlijk meespelen ...`` (p. 84). 
Neelie Kroes wordt getypeerd als charmant, mooi, open en attent. Ze doet naast haar goede en opvallende kleding (maxi-japon, open bloesjes, splitrok) alleen iets met lipstick en rode nagellak. Ze weet in de jaren 70 en 80 de media tot haar bondgenoot te maken. Ze wordt ´de prinses van de voorpagina's´, vooral van De Telegraaf. De man die haar daarbij uitstekend helpt, is VVD-fractievoorlichter Henk Krol (in juni 2020 Tweede-Kamerlid Partij voor de Toekomst).
Ze profileert zichzelf als ´´Ik vind dat het in de politiek niet uitmaakt of je met mannen of vrouwen, met oud of met jong te maken hebt, voor mij is alleen belangrijk of iemand wel of niet argumenten over het voetlicht weet te brengen...`` (p. 87). En bij gelijke kansen horen gelijke plichten, vindt Smit-Kroes (p. 90).

Dienend leiderschap door inspireren (daadkracht)
Neelie 'heeft iets' met Europa: Europese samenwerking als de beste garantie voor vrede en veiligheid, en een vrije Europese markt voor 'Nederland Distributieland'. (p. 354). In de 21e eeuw profileert Neelie Kroes zich als een 'bewogen feministe van de 'derde golf', die tegen het glazen plafond ageert en pleit voor meer vrouwelijke ministers en vrouwen in de top van het bedrijfsleven.' (p. 355). 
In 2004 wordt ze de eerste vrouwelijke Nederlandse eurocommissaris Mededinging die belangrijke overnames en fusies moet goedkeuren, en daarmee kartelvorming en prijsafspraken aanpakt. En ze werkt als doener keihard van 6 uur 's ochtends tot 's avonds laat aan haar sterk technisch-juridische portefeuille. Eurocommissaris Kroes heeft een onverzettelijke houding en kan goed nee zeggen (p. 374). Ze tikt Microsoft vanwege koppelverkoop stevig op de vingers!
Pas in haar Europese Jaren II (2009 - ) is Neelie Kroes bezig met kennis te delen over en te reflecteren op eigen geleerde lessen en resultaten van (goede of mislukte) voorbeelden uit het verleden. Als eurocommissaris Digitale Agenda heeft ze te maken met onderwijs, economie, werkgelegenheid en het Europees Parlement. Neelie Kroes 'wil ervoor zorgen dat Europa op digitaal gebied een leidende rol gaat spelen' (p. 381). Ze krijgt als zeventigjarige 'een heel nieuwe generatie in haar ban' (p. 386).  

De derde leeftijd?

Past Neelie Kroes in het thema 'de derde leeftijd door een genderbril' van het medio 2013 te verschijnen wetenschappelijke Tijdschrift voor Genderstudies? Nee, niet echt! Zij is een vitale oudere vrouw die in haar betaalde werk als Eurocommissaris Digitale Agenda diverse generaties en publiek-private sectoren met elkaar verbindt. 
  
Tip 

- Blog van Jeroen Louis met verschillende lessen van Neelie uit Neelie Kroes (maart 2012): "De les van Neelie is eigenlijk tweeledig, doe alles om je doel te bereiken en verspil geen minuut aan zaken die je toch niet verder helpen."

- Blog Eurocommissaris Neelie Kroes verbonden met wereldreis Aletta Jacobs
Neelie Kroes inspireerde mij door haar Aletta Jacobs-lezing uit 2010 tot reizen in de voetsporen van Aletta Jacobs en 'Emancipatie van vrouwen door gebruik mobiele technologie'.

- Blog Wat is het geheim van NEELIE Kroes' succes?
over de in 2014 verschenen biografie NEELIE Brave meisjes schrijven zelden geschiedenis door Alies Pegtel. In dit blog verbind ik Neelie Kroes, Aletta Jacobs en haar geheim.